Verslag wandeling Afferden (Maasduinen LB).

Verslag wandeling Afferden (Maasduinen LB).

Kasteel ‘Bleijenbeek’, een kronkelpad door de heide, bos, landerijen, glasvezel en een steenfabriek. Wil je nog meer!

Verslag wandeling Afferden (Maasduinen LB).
23 januari 2020

Tekst: Ger (P)
Foto’s: Ria

De tweede wandeling van dit nieuwe wandeljaar is in de omgeving van Afferden (Maasduinen LB). De zon staat stralend aan de hemel als zeven ‘Maashoekers’ vanaf de startplaats (ruïne kasteel ‘Bleijenbeek’) vertrekken, de weergoden zijn ons goed gezind vandaag.

Kasteel ‘Bleijenbeek’ wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1404 en is geheel omgeven door een brede gracht. Half februari 1945 verschansen zich Duitse troepen in het kasteel en op 21 februari 1945 wordt het imposante kasteel door de geallieerden gebombardeerd. Het kasteel is overigens al een keer in 1589, tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest, en pas een eeuw later herbouwd en vernieuwd.

Verderop, bij de thuisbasis van golfers, hangt nog een foto van het kasteel in originele staat in vroegere tijden. We lopen door mooie lanen en steken de Siebengewaldseweg over. Dan begint een mooi, en iets hoger gelegen kronkelpad door de heide. Bij het ‘Eendenmeer’ vinden we een mooie rustplek, met de zon in de rug is het hier goed toeven.

Na onze lunchpauze ronden we het ‘Eendenmeer’ en komen we langs de bebouwde kom van Nieuw-Bergen. We steken voor een tweede keer de Siebengewaldseweg over en lopen door bos, landerijen en heidevelden.

Om nog even naar de Maas te kijken steken we de Rijksweg over en vervolgen onze route door het gehucht ‘Heukelom’. Daar is men bezig met boringen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Ja, ook het gehucht ‘Heukelom’ ontkomt niet aan het digitale tijdperk en snel internet. Interessant om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Bij steenfabriek ‘Nuance’ (nu onderdeel van het Wienerberger concern) steken we de Rijksweg nogmaals over en komen langs een bedrijf dat afval verwerkt tot compost. Het laatste gedeelte van de wandeling lopen over een mooi golvend heideveld en we steken de ‘Eckeltsebeek’ over.

Anekdote
De belangrijkste persoon bij een steenfabriek is de ‘kleimenger’. In deze tijd niet met de schop maar met grote machines. Door het mengen van de klei ontstaan de ‘baksels’ waaruit diverse soorten stenen gebakken worden. Hij is als een ‘broodbakker’ die werkt volgens een bepaalde receptuur. De kracht van keramiek. Eén van de Maashoekers heeft een huis, gebouwd met stenen van deze fabriek, zogenaamde ‘vuile poten’ stenen.

Na ongeveer 16,5 km zijn we weer terug op onze startplaats. We zijn wijzer geworden vandaag en hebben een mooie tocht gelopen.

Voorloper Ger (P), hartelijk dank.

Link naar fotoalbum Maashoek website:
https://maashoek.nkbv.nl/fotoalbum/fotoalbum-set/72157712894316773


Link naar fotoalbum FLICKR:

https://www.flickr.com/photos/144933761@N03/albums/72157712907497488

Meer informatie:
http://www.kasteelbleijenbeek.nl/" http://www.kasteelbleijenbeek.nl/

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019

Maashoek-Afferden-Maasduinen-2019