Verslag wandeling Herpen (NB)

Verslag wandeling Herpen (NB)

‘Stuifduinen en rond het Ganzeven’. De bossen in de ‘achtertuin’ van onze voorloper doorkruisen is het motto.

Verslag wandeling Herpen (NB)

29 september 2019

Tekst: Dik

Foto’s: allen

‘Vanwege’ de weersvoorspelling waren er slechts 4 lopers aanwezig. De afwezigen, vanwege Buienradar, hadden de radarbeelden niet goed geïnterpreteerd: er bleek een groot gat tussen de buienzones en het was vrijwel droog van 10.15 tot 14.30 uur.

Voorloper Christ legt uit wat de plannen zijn: de bossen in zijn ‘achtertuin’ doorkruisen. Die bossen beslaan een groot gebied met zandverstuivingen. Vroeger vormden deze een bedreiging voor Herpen en werden er eikenwallen aangelegd om het zand tegen te houden.

Opdat onze voorloper het niet op ‘zijn heupen zou krijgen’ werd de uitvoering verzorgd door zijn echtgenote. In het kader van 75 jaar bevrijding marcheren we onder haar leiding door een 100m lange heuse loopgraaf, aangelegd in 1939 als onderdeel van de Peel-Raamstelling om de Duitsers tegen te houden. Een ‘doorkijkpaneel’ met tekst en uitleg markeert de entree.

We gaan de uitgestrekte bossen in. De stuifduinen zijn inmiddels begroeid en vormen een ideaal terrein voor mountainbikers. We moeten we daar blij om zijn, want daardoor zijn de smalle, kronkelende, klimmende en dalende paadjes vastgereden en prima om over te wandelen. Daarbij nemen we de, gelukkig ons tegemoet komende, mountainbikers maar voor lief.

De herfst dient zich duidelijk aan in de vorm van wolken, de vliegenzwam en eekhoorntjesbrood. Onderweg zijn er banken om ons brood en koffie/thee te nuttigen.

Hoewel bij de wandelaars niet zo populair, denken de meren in het bos daar anders over. Het Klompven is nu slechts een verzameling van restjes water. We lopen over flinke stuifzandvlakten, maar het enige wat stuift is de regen.

Voor de lopers die het graag hogerop zoeken is er De Uitkijktoren, geplaatst op een 7m hoge zandverstuiving in de vorm van een halve maan. De toren zelf is, na het beklimmen van de 112 treden, nog eens 24 meter hoog. De stalen constructie is 'bekleed' met maar liefst 356 boomstammetjes Voor ons is deze toren te hoog gegrepen.

In het bos is er voor kinderen het ‘Speelbos Herperduin’. In het midden ligt een gigantisch speeltoestel in de vorm van een das. Via vier verschillende poorten kunnen jonge bezoekers op een speelse manier toegang krijgen tot het binnenterrein. Er door heen klimmen, er over heen klauteren of er onderdoor kruipen, uiteindelijk kom je er wel! Naast het klimmen en klauteren op De Das, kunnen kinderen ook hutten bouwen, in greppels spelen of water (als het er is) oppompen.

Omdat het echt begint te regenen gaan we terug naar de parkeerplaats. Daar vlakbij is het restaurant De Kriekenput. Voorlopers Christ en Wilma bedankt voor dit mooie stukje Schaijk/Herpen.

Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019
 
Maashoek-Herpen-2019