Verslag wandeling Horst en Omstreken (LB)

Verslag wandeling Horst en Omstreken (LB)

Een tweetal paarden die net doen als wij, lopen, springen en plezier hebben, lekker de hele dag buiten.

Verslag wandeling Horst en Omstreken (LB)

22 november 2018

Onze vorige wandeling door ‘Maashorst’, nu in Horst (gemeente Horst aan de Maas) en Omstreken. De startplaats is bij het Parkhotel in Horst, wat ons opvalt, op de parkeerplaats, wel 10 laadpalen met het logo van ‘Tesla’, maar geen ‘Tesla’ te zien. Zou Elon Musk de locatie Horst over het hoofd hebben gezien! Waarschijnlijk heeft Elon nog nooit van Horst (aan de Maas) gehoord.

Wij nemen de ‘benenwagen’, het meest milieu vriendelijke vervoermiddel dat bestaat. Eerst door de ‘Kasteelse bossen’, mooie bospaden. Onderweg een ‘toevallige ontmoeting’, gastvrouw Dorettte ontmoet haar zus die met twee andere dames aan de wandel is. Langs een voetbalveld waar de ‘sproeiers’ aanstaan. Wat is het: heeft het gras midden november nog water nodig of is het oefenen! We passeren de overblijfselen van ‘Kasteel Ter Horst’. Koffiepauze bij IVN locatie, het ‘Zoemhukske’.

Verder langs de ‘Molenbeek’ richting Castenray (Venray). We belanden in de ‘Castenrayse Vennen’ een bijzonder stukje broekbos. Echter, de droge zomer heeft hier zijn tol geëist, de waterstand is erg laag, met andere woorden ‘geen water’, wel mooie paden. We nemen onze middaglunch op enkele omgevallen bomen.

Verder richting ‘Schadijkse bossen’, de Schotse Hooglanders liggen rustig te genieten, wij ook maar dan al wandelend. We gaan naar de ‘Gortemeule’, een authentieke boerderij in dit landschap. De eigenaar sjouwt kruiwagens hout naar binnen, er is hier geen aardgas en ‘propaan’ is duur vertelt hij ons. De boerderijwinkel met eigen producten is netjes ingericht. Neem mee wat je wilt en doe het geld ‘gepast’ in de pot. ‘Vertrouwen’ is een schone zaak.

Op het eind nog een tweetal paarden die net doen als wij, lopen, springen en plezier hebben, lekker de hele dag buiten. Er breekt een ‘bleek’ zonnetje door in het wolkendek. Terug op de startplaats nemen we in het Parkhotel nog een consumptie, even napraten. Gastvrouw Dorette, heerlijk om deze tocht gelopen te hebben.

Meer informatie:

Castenrayse vennen

Een wandeling door de Castenrayse vennen is een ware belevenis. Zelden wordt de wandelaar zo overrompeld door de jungleachtige natuur als hier in dit broekbos.

https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasdorpen/castenrayse-vennen" https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasdorpen/castenrayse-vennen

De Gortmeule

Rond 1600 werd de boerderij 'De Gortmeule' gesticht in buurtschap Veld Oostenrijk. Daarmee is De Gortmeule de oudste, nog aanwezige, boerderij in deze buurt. De boerderij (en de naam!) ontstond doordat er op deze plek gerst tot gort gemalen werd door een rosmolen, een molen die door een paard aangedreven werd. De boerderij en het erf zijn grotendeels in oorspronkelijke staat. De omgeving, de oorspronkelijke landbouwgronden, zijn teruggebracht in een natuurlijke leefomgeving. De Gortmeule is in 2011 betiteld als landgoed.

https://www.liefdevoorlimburg.nl/omgeving/bezienswaardigheden/de-gortmeule

Ruïne Kasteel ter Horst

De ruïne van kasteel Huys ter Horst heeft een plaats in de harten van de Horstenaren. Niet alleen het kasteel maar ook de families die er woonden spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van dit gebied tussen Maas en Peel.

https://www.liefdevoorlimburg.nl/omgeving/bezienswaardigheden/ruine-kasteel-ter-horst

Maashoek-Horst-2018  Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018  Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018  Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018  Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018  Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018
 
Maashoek-Horst-2018