Verslag wandeling Kampina (Boxtel)

Verslag wandeling Kampina (Boxtel)

Toen de uitnodiging op de website stond zullen wandelaars die niet bekend zijn in deze regio gedacht hebben: ‘krijgen we een rondleiding door een melkfabriek!’ Maar na een kort autoritje vanaf de verzamelplek bij station Boxtel werd het duidelijk, natuurgebied ‘Kampina’, behorend onder Natuurmonumenten tussen Boxtel en Oisterwijk.

De ochtend begon mistig maar de zon bleek krachtig genoeg om er een mooie dag van te maken, jassen konden in de rugzak of in de auto blijven. Begin November, 17 graden, je vraagt je af hoe dat kan, maar we deden er ons voordeel mee. Laten we maar denken dat ‘Moeder Natuur’ ons nog even wil belonen.

Onze gastvrouw en gastheer hadden een prachtige wandeling uitgezet vertelden ze, dus rugzakken om en rap aan de wandel.

Het afwisselende landschap verraste menigeen van ons. Vennen, heidevelden, graslanden en slingerende beken. Door de rijke flora en fauna is het zonder twijfel één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Die vele dieren en planten vind je hier dankzij de afwisselende landschappen. Zo kun je op de Kampina ineens oog in oog staan met een prachtig ree en bij de beken kan ineens een ijsvogel voorbijflitsen. Natuurmonumenten heeft hard gewerkt om de Kampina te laten aansluiten op andere natuurgebieden. Zo is er volop nieuwe natuur ontwikkeld op voormalige landbouwgronden in Smalwater, Banisveld, het Dal van de Beerze en langs de kleine AA.

In de ochtend koffiepauze bij een mooi ven, de lunch bij een werkplaats van Natuurmonumenten waar oude tuinstoelen en berkenstam blokjes onze zitplaatsen waren. De ‘appeltjes’ pauze op een kleine heuvel met uitzicht op een meanderend beekdal. Natuurlijk werd de midweek in de Eiffel uitvoerig nabesproken en de plannen voor het Carnavals weekend zijn ook al gesmeed. We hebben weer mooie tochten om naar uit te kijken.

Gastvrouw en gastheer, bedankt dat jullie ons hebben laten kennismaken met ‘Kampina’, vele malen mooier dan een melkfabriek.

Kijk ook eens op: https://www.natuurmonumenten.nl/

koffie drinken onderweg
breze
panorama
beek bivak
appeltjespauze Bibi en Ivy