Verslag wandeling Maashorst

Verslag wandeling Maashorst

In de uitnodiging op de website stond ‘bij de rode brievenbus’. Die brievenbus is met z’n tijd meegegaan, van PTT rood naar PostNL oranje. Goed, 16 wandelaars hebben de rode (oranje) brievenbus gevonden in Schaijk. Wat een voorrecht een brievenbus bij je voortuin, je hoeft niet ver te wandelen als je iets aan ‘tante post’ wilt toe vertrouwen.

Het is fris maar helder, een mooie dag in het vooruitzicht! Onze gastheer neemt ons mee in zuidelijke richting. We gaan het natuurgebied ‘Maashorst’ verkennen. Het is prachtig weer, we krijgen van Moeder Natuur wat we verdienen. Lage grondmist, een strakblauwe hemel en volop zon.

Provinciaal Landschap De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Een verrassend natuur- en cultuurlandschap met prachtige bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes. De bijzondere natuur, het unieke water, een fraai landschap en bijzondere archeologische vondsten maken De Maashorst met recht tot een landschap van allure.

De Maashorst maakt zich klaar voor de wisent.
Een groter natuurlijk hart, met meer ruimte voor natuurlijke processen en een robuuste natuur. Met dit plaatje in het hoofd, hebben de 4 Maashorst gemeenten, Staatsbosbeheer en het Waterschap afspraken gemaakt over de inrichting en het beheer van De Maashorst. Dat betekent o.a. dat De Maashorst zich klaar maakt om volgend jaar een nieuwe bewoner te verwelkomen: de wisent! Volgend jaar dus weer terug naar dit gebied, de Wisent willen we natuurlijk van dichtbij zien.

Onze gastheer hield regelmatig ‘pas op de plaats’, we kregen informatie over het gebied dat we bewandelden, de lunch in het informatiecentrum van ‘De maashorst’, de appeltjespauze ergens in het bos. Een tweetal vogelspotters die we ontmoeten zijn onderwerp van gesprek.

Kortom, 16 wandelaars, een prachtige dag, een mooie wandeling, een gastheer in ‘ouderwetse’ eigen outfit, weer veel geleerd. De 50, 60 en 70 plussers van regio Maashorst zijn tot veel in staat.

Kijk ook eens op: http://www.demaashorst.nl/