Verslag wandeling rondom Berg en Dal (LB-GLD)

Verslag wandeling rondom Berg en Dal (LB-GLD)

Het kon niet mooier beginnen. Een deken van verse sneeuw lag 's-morgens over de heuvels van Groesbeek.

Verslag wandeling rondom Berg en Dal (LB-GLD)

23 januari 2019

Tekst: Ger (P)

Foto’s: Ria

Naast voorloper Ger (P) waren er nog drie dames en één heer die het erop hadden gewaagd de gladde wegen te trotseren. Daar hebben ze geen spijt van gehad. Toen Ger (P) de rugzak uit de kofferbak pakte droop de koffie eruit. Vergeten de thermoskan goed af te sluiten. Dan maar zonder koffie op pad.

Achter het Canadees kerkhof langs liepen we door het bos van het Nederrijk. Vroeger vormde dit bosgebied een geheel met het Reichswald net over de grens met Duitsland. Door de verse sneeuw, op sommige paadjes was nog niemand geweest, was het best wel zwaar heuvel op, heuvel af. Als we de Oude Kleefsebaan oversteken komen we alras bij een bevroren vijver. Het verhaal gaat dat er in het verleden heksen in deze vijver zijn gedumpt. In dit gebied ‘de Duivelsberg’ genoemd, circuleren allerlei namen zoals ‘de Heksendans’.

Maashoek-Berg en Dal

Notes:

Verscholen in de bossen van Berg en Dal, niet ver van Nijmegen, ligt een Nederlands Stonehenge. Nee, niet zo spectaculair als het origineel maar toch. Het gebied ligt op een oude stuwwal, waar op natuurlijke wijze 3 afgeplatte heuvels zijn ontstaan. In vroeger tijden verjoegen hier de bewoners met rituelen de boze geesten en vierden zij de grote feesten Beltane, Samhain en Midzomernacht. De drie heuvels zijn gewijd aan de maan, de zon en de sterren. Met de duivel hebben zij niets van doen: de naam is waarschijnlijk een verbastering van Duffel, het gebied vlak over de grens in Duitsland waar de Duivelsberg op uitkijkt. Wel loopt er een leylijn met een krachtig centrum dwars over de Duivelsberg en uit oude archieven kan worden opgemaakt dat op de meest krachtige plek tot het jaar 859 een heidense tempel heeft gestaan.

Maar ook zonder tempel is het zonder meer een magisch bos. Men beweert ook dat het er spookt. Verscholen tussen de bomen liggen twee -bijna onvindbare- zwarte waterpoelen, in de volksmond ‘heksenkolken’ genoemd. Hier werden vroeger heksen verdronken. Op de top van een van de drie heuvels werden heksen op de brandstapel gedood. Mensen die er gevoelig voor zijn merken dat ze worden gevolgd als ze door het bos lopen en menigeen heeft dingen vanuit zijn ooghoekjes zien wegschieten. Ook Witte Wieven en nachtelijke lichtjes worden er veelvuldig gesignaleerd.

Even later komen we bij pannenkoekenrestaurant de “Duivelsberg”. Eèn van onze dames is de dag ervoor 60 jaar geworden en trakteert ons op een kop koffie. Heeft voorloper Ger (P) even mazzel? Nadat we weer opgewarmd zijn lopen we verder en komen langs conferentieoord ‘Holthurnsehof’, dat tegenwoordig ingelijfd is door het Fletcher concern. We lopen inmiddels achter het landgoed van John Deuss (we zien nog net een van de bewakers over het landgoed lopen).

Notes:

Johannes Christiaan Martinus Augustinus Maria (John) Deuss (Amsterdam, 28 augustus1942) is een Nederlandszakenman. Hij werkte als Citroën dealer (tot 1966) en daarna kortstondig als importeur van Hinotrucks van zijn vader in Nijmegen dat in 1967 failliet ging. Datzelfde jaar begon hij via een zakenrelatie van zijn vader, J.F.A. van Meteren, het bedrijf JOC International (acroniem voor John's Own Company) in de oliehandel. Hij begon met het verhandelen van olie uit de Sovjet-Unie maar maakte zijn grootste fortuin met de toen illegale olieleveranties aan Zuid-Afrika (ten tijde van het apartheidsregime). In 1987 meldde hij daarmee te zijn gestopt. Quote 500 schatte in 2006 zijn persoonlijk vermogen op 1 miljard, en in 2012 op 470 miljoen euro.

Als we langs camping ‘de But’ zijn gelopen steken we de Zevenheuvelenweg over en maken nog een extra rondje tot we ongeveer om 15.00 uur weer bij de startplaats zijn. Het was een afwisselende wandeling met veel heuvel op en heuvel af in een mooi wit landschap.

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal  Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal

Maashoek-Berg en Dal