Verslag wandeling Dorperheide (LB).

Terug

Met de 1,5 mtr maatschappij (en corona proof) gaan enkele Maashoekers na lange tijd weer eens op pad.

Verslag wandeling Dorperheide (LB).
11 oktober 2020


In de ochtend, met de auto naar de startplaats, is er al iets bijzonders te zien. Het is een klein beetje mistig maar toch probeert de zon door te breken. Het licht over het landschap is prachtig, als we met dit ‘spektakel’ onze tocht kunnen lopen!

Op de startplaats bij landgoed ‘De Hamert’ in Wellerlooi een welkom door onze ‘voorloper’ Frans. Hij verteld ons dat we de ‘Dorperheide route’ gaan lopen. We laten ons verrassen en gaan ‘corona proof’ op pad. Dat kan gelukkig buiten.

Als snel vallen we van de ene verbazing in de andere. Het weer op deze oktoberdag is prachtig, klein beetje mistig, maar de zon breekt door. Een feest voor de fotograven onder ons. Dat is ook de basis van fotografie, het spel van licht en donker, bijzondere landschappen, flora en fauna.

Onze voorloper kiest er voor deze route (zie meer informatie) rechtsom te lopen en niet linksom. De reden: de mooiste plekjes wil hij bewaren tot het einde van deze route. Hij heeft helemaal gelijk ervaren we zelf.

Eerst over smalle bospaadjes richting Arcen, we belanden op het terrein van het vroegere missiehuis St. Paul, nu is het thermaalbad Arcen. Onze ochtend koffie op een bruggetje over een beekje. De jassen gaan uit, na de koffie onze rugzak weer wat lichter.
Verder door een meer ‘open’ landschap gaat het richting ‘Schloss Walbeck’. Nog veel blad aan de bomen maar de herfstkleuren zijn ook aanwezig. Veel beuken en kastanje bomen.
Bij ‘Schloss Walbeck’ (zie meer informatie) onze lunchpauze. Bankjes, tafeltjes en stoelen staan klaar. Wat een prachtige plek. We kijken hier even rond, er is een bos speeltuin en een tipi park (zie meer informatie). Met mondkapje op mogen we de binnenplaats bekijken. Een feest voor één van de deelnemers, wat een metselwerk.
Na de lunchpauze gaat de route terug naar de startplaats, maar dat zijn nog een aantal kilometers. De route gaat door een gebied met vroegere grindgaten, nu omgetoverd tot natuurgebied. Ja, onze voorloper trakteert ons op het eind.

Voorloper Frans, het woord prachtig is veel gebruikt in dit verslag en dat is niet zonder reden. We hebben genoten, prachtige tocht, prachtige landschappen, prachtige objecten en bovenal prachtig weer en licht. Daarnaast was deze dag voor jouw en de deelnemers memorabel.

Link naar fotoalbum Maashoek website:

https://maashoek.nkbv.nl/fotoalbum/fotoalbum-set/72157716502876748

Link naar fotoalbum FLICKR:

https://www.flickr.com/photos/144933761@N03/albums/72157716502876748

Meer informatie:

https://www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/dorperheide-de-kleine-tocht/

https://www.thermaalbad.nl/

https://schloss-walbeck.de/

https://www.limburgs-landschap.nl/natuurgebied/landgoed-de-hamert/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Indianentent