Ate van Balen (in memoriam).

Vorige

 

Ate van Balen (in memoriam).

* Leeuwarderadeel 1943 + Overasselt 2022

Woorden van Klazien (levenspartner van Ate in zijn laatste jaren).

Ate en wandelen

Ate, een geboren Fries, is altijd een wandelaar geweest. Als kleuter al liep hij zelf naar de kleuterschool. Na het gymnasium gevolgd te hebben ging Ate Nederlands en Geschiedenis studeren in Nijmegen. Tijdens hun huwelijk gingen Ate en zijn vrouw in Overasselt wonen. Wat er verder ook in zijn leven gebeurde Ate bleef Overasselt trouw. Vooral ook vanwege de mooie omgeving waar het goed wandelen is.

Veel wandelreizen gedaan in Europa. Maar ook buiten Europa, in Nepal naar het Mount Everest Base Camp en in Indonesië maakte Ate een wandeltocht langs de vulkanen op Java. Eén van de meest barre bergwandeltochten die Ate maakte was in Patagonië (Argentinië en Chili) o.a. in het Nationaal Park Torres del Paine.

Door een vriendin raakte Ate bekend met de NKBV en de huttentochten in de bergen. Later werden dat de wandelingen en tochten die georganiseerd werden door de regio Maashoek (NKBV), waar hij uiteindelijk voorzitter van werd.

In augustus 2008 brak Ate zijn enkel op de eerste dag van een wandeling op de Azoren. Met veel wilskracht en doorzettingsvermogen en een goede revalidatie lukte het hem zijn geliefde wandelsport weer te beoefenen, weliswaar met steun van een kruk. Ate liep gewoon weer mee bij de wandelingen van de NKBV Maashoek en liep ook wandelingen voor. Hij is altijd blijven wandelen ook gedurende de corona lock downs in 2020.

 

Woorden van Jef Toussaint (lid COVA commissie).

Ate is twee termijnen (6 jaar) voorzitter geweest. Hij is de oprichter van de regiodag Maashoek. Deze regiodag werd voor het eerst gehouden in het dorpshuis in Overasselt. Ate wist steeds een bekende bergbeklimmer als spreker aan te trekken. Die dag waren er ook bedrijven met kleding en klimartikelen. Na afloop was er voor de actieve leden van de Maashoek, als dank, altijd iets lekkers. Ate maakte vele reizen over de hele wereld en kon daar goed over vertellen. Na zijn voorzitterschap werd hij lid van de COVA commissie. Ook was hij actief betrokken bij de VvA NKBV (Vereniging van Afgevaardigden). Het besturen en een vergadering voorzitten kon hij als geen ander.

 

Woorden van Pierre Smetsers (oud voorzitter regio Maashoek).

Op 29 oktober 2022 overleed oud voorzitter Ate van Balen van de regio Maashoek. Hij werd 79 jaar. Een wandelaar pur sang. Ate wandelde over de hele wereld, Nepal, Patagonië, Indonesië, maar vooral ook bij zijn woonplaats Overasselt. Twee termijnen als voorzitter waarbij hij ‘de regiodag’, een evenement voor leden en niet leden van de NKBV regio Maashoek in het leven riep. Gedreven bestuurde hij de regio waarbij ook de interesse naar de klimmers ontstond. Na zijn voorzitterschap, bleef Ate nog lange tijd lid van de wandelafdeling, de COVA commissie.

 

Ate: je blijft bij regio Maashoek in ons hart, voor altijd.